Coffey Group Headquarters and Yard Development

Coffey Group Headquater and Yard DevelopentClient:  Coffey Group
Engineer:  Coffey Construction Architect
Value:  €2.5m
Completion:  2007
Method of Procurement:  Design and Build

Project Description:
The project involved the extension to the existing Headoffice building for Coffey Construction Ltd in Athenry. The extension involved a 400m2 office extension and an extension to the existing service/plant building of 700m2. There was also a requirement for carparking for 40 cars and the extension of the existing yard/storage area.

The work involved the design and construct of the office and garage and yard from the planning phase up to the construction and fitout of the building and service area. All the design work for the Structure, Mechanical and electrical and Data was carried out in house.

Office Extension:
3 story office building extension with (10.4m to ridge) consisting of offices, canteen, washrooms and disabled toilets.
The office extension was constructed using a steel Universal Beams and Columns. Once the steel frame was in place the floor constructed using Z sheets and a concrete floor was poured over the Z sheets. Riser shafts for the electrical and other services were installed. The facade of the building was constructed using Kingspan Architectural Facade system on the front of the building and blockwork on the side elevation. The Architectural Facade frame system was used and this was clad using a Terracotta facade system supplied by Kingspan. This was the first time that the system had been used in Ireland and all the installation work was carried out by coffey construction. The external blockwork was plastered and painted. Once all the structure was in place the fitout of the office area commenced including the installation of a lift. The lift shaft was constructed using blockwork. Coffey construction managed all the subcontractors involved in the fit out of the building, including telecoms and data.

Workshop/Service Area.
Workshop – (16m x 43m x 10.4m) consists of maintenance pit, machine hoist and compressed air hoses, exhaust fumes extractors, gantry crane, oil supply lines, work-benches with vises etc., offices and storage area.  Structural steel building with Kingspan cladding.

As part of the planning  for the yard a basement area was got for the new service area. The basement was to be used as stores for all the parts for the machinery. The basement was constructed using reinforced concrete. The basement area was excavated first and the ground prepared and a screed poured for the foundations. The floor and kickers were poured first and then the walls and the the slab. Opes were left in the floor slab so that access could be got to the underside of the machinery and also to allow the gearboxes and propshafts be removed from large plant. The floor slab had a lot of reinforcement in it due to the weight of the machinery that it would be carrying up to 80 tons. Once the basement was constructed a steel frame building was put up using univeral beams and columns. This was then clad using a kingspan insulated sheeting system on the side and the roof. The first 2m from the floor slab was constructed using blockwork so that service for electrical and pipe work for oils and fluids could be attached to the wall. 3 number roller shutter doors was installed to a height of 8m. The doors are automatic and insulated. A toliet block and shower room were also installed along with an office and canteen. The extension was 16m wide by 43m in length and a height of 10.4m. 2 number double girder overhead cranes were installed to allow lifting of engines and other heavy equipment around the workshop area. Power points and lighting were installed at various locations around the workshop. A heating system using the burnt oil from the engines was installed to heat the workshop.

A new concrete yard was installed as part of the works. This involved the excavation and filling of the new yard area. The existing yard was over two level and the higer level was dug out and the rock crushed on site. The lower area that had a concrete slab over it was broken up. This rock was used for two purposes: one was to bring the existing ground level up to under side of slab level. This was put out in layers and compacted. The second use of the crushed stone was in the onsite concrete plant that produced the concrete for the new slab for the yard area. The area of the new yard was 100m x 20m.

An area to the RHS of the office was designated as car parking for staff cars and this area had a wearing course installed over the concrete slab and was line marked for the spaces. In the frontof the new extension a new parking place for visitors and disable drivers was constructed.

Additional Works
As part of the ground works package, the following works were carried out, Palisade boundary fencing, Private surface water drainage works connecting to a soakaway, Oil separator, Cellular soakaway, park, paved areas and granular margins construction, Kerbing and edging, Road markings to car park spaces and other markings, Street lighting CCTV equipment and Landscaping

Coffey Group, Athenry, Co. Galway, Ireland Tel: +353 91 844356 Fax: +353 91 844519 Email: